google.com, pub-2961288946608402, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
Yazarın fotoğrafıTurimLogistics

Akreditif Ödeme Nedir? - Akreditifli Ödemesi Nedir? - Akreditif İhracat Nedir?

Akreditif Ödeme Nedir? - Akreditifli Ödeme Nedir? - Akreditif İhracat Nedir?


Akreditif Ödemesi Nedir? - Akreditifli Ödeme Nedir? - Akreditif İhracat Nedir?


Akreditif Ödeme Nedir? Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C-Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır ; ihraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların yerine getirtmesinden sonra ödemenin yapılacağına ilişkin bir çeşit teminattır.

Akreditif işlemleri, en basit haliyle bir "koşullu havale" olarak kabul edilebilir.


 
Akreditif Ödeme Şeması
Akreditif Ödeme Nedir? - Turim Logistics
 

Akreditif Ödeme Tarafları ve Süreç Aşamaları

  1. Alıcı ve satıcı (İthalatçı ve İhracatçı) arasında satış sözleşmesi kurulur.

  2. İthalatçı (Amir) kendisinin bankası olan Amir Banka'ya, akreditif açma talimatında bulunur. Bu süreç akreditifin ürüne ve banka ilişkisine göre malin tam bedelinin ödenmesini veya amir bankanın amire kredi açmasını içerebilir

  3. Amir banka, kendisine verilen akreditif talimatını Lehtarın bulunduğu ülkedeki ihbar Bankası'na iletir. İhbar Bankası önceki ödeme şekillerindeki gibi ihracatçının anlaştığı bir banka olmak zorunda değildir. Amir banka tarafından belirlenmektedir.

  4. İhbar Bankası, Akreditifi ihracatçıya (Lehtara) iletir.

  5. Lehtar Akreditif mektubunu (Akreditif bilgilendirmesini) aldıktan sona üretim sürecine başlar, ürünleri üretir ve gönderimini (sevkini) gerçekleştirir. Gönderim sürecinin ithalatçı ülkeye varış aşamasında ürünler Gümrük Otoritesinin denetimine tabi olur.

  6. Lehtar malların sevkine/gönderimine ilişkin taşıma belgelerini ve vesaikleri İhbar bankasına iletir. İhbar bankası, Amir Bankanın 3. Adımda belirtilen talimatlar doğrultusunda uygunluğunu şekil ve içerik açısından inceler.

  7. İhbar Bankası, vesaikleri ve kendisine teslim edilerek incelediği tüm belgeleri Amir Banka'ya iletir. Amir Bankada teslim aldığı evrakları yine şekil şartlan ve içerikleri açısından ayrıca inceler.

  8. Vesaikler akreditif şartlarına uygunsa, amir banka mal bedelinin tamamını veya kalanını tahsil ederek Amir'e ciro eder ve ihbar bankasına lehtara ödeme yapması yönünde talimat verir.

  9. Amir ürünleri Gümrük otoritesinden teslim alır ve malın mülkiyetine sahip olur. Lehtar da ödemeyi İhbar Bankasından tahsil eder.



Turim Logistics olarak İthalat-İhracat taşımalarınızda güvenle tercih edebilirsiniz.

 

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page